Translate

7. juuni 2018

Lasteaed kohustuslikuks?!

Täna juhtusin ma lugema Postimehe artiklit, et Mailis Reps tahab lasteaias käimise kohustuslikuks muuta. See aga tekitas küsimuse: Miks?!  

Idee poolest oleks see vajalik selleks, et lapsed, kes pole lasteaias käinud, on koolis sotsiaalses mõttes toored ja vajavad õpiabi. Ma võin nüüd ka eksida, aga minu teada vajavad õpiabi need lapsed, kel on teatud õppeainetes raskused ja õpiabi ei ole kohe kuidagi, vähemalt meie koolis, seotud sotsiaalsete oskustega. 

Ja 4h päevas tasuta lasteaias käia on sotsiaalses mõttes kasulik? Osadele lastele on see kas liiga pikk aeg või siis liiga lühike. Vähemalt mina ei tea, et kuskil oleks selline töökoht, kus täistööajaga töötad 4h päevas..
Juhul, kui laps ei hakkagi lasteaias käima, tuleb see vormistada  koduõppena. 
  
Eestis on väga palju peresid, kes ei saa lapsi lasteaeda panna. Olgu põhjus siis tervislik või finantsi puudumine. Lasteaia kohatasud on ikka ulmelised! Jah, meil siin Türil väga kurta ei saa, aga meie augustilaste grupis oli see teema mingi aeg üleval ja paneb ikka silmi pööritama küll. 
Ma nüüd ei kujuta ette, mismoodi see süsteem neil välja nägema hakkab, sest ilmselgelt on väga paljud sellele teatavatel põhjustel vastu. Sel juhuks peaks lasteaiad olema kõigile tasuta. Ja mitte 4h vaid ikka terve päeva, 8-17ni.

Alles paar päeva tagasi rääkisin kooli sotsiaalpedagoogi Helmutiga ja tema kogemus näitab, et lasteaed ei anna lapsele kooliks vajalikku algpõhja. Koolis on kohustus 45 min paigal püsida ja õppida, aga lasteaias mitte. Õpetaja ei tohi last õppima sundida, kui ta seda ei taha. Sellepärast läheb ka kooli palju lapsi, kes ei oska ei lugeda ega ka kirjutada. Helmuti arvates ei tohiks saata kooli neid lapsi, kes käesoleval aastal saavad 7. Nad lihtsalt ei ole ei vaimselt, ega ka teadmiste puudumise tõttu kooliks valmis. Sotsiaalsed probleemid koolis ei teki enamasti selle pärast, et laps ei ole lasteaias käinud, vaid siin mängivad rolli hoopis teised märksõnad. Ja üks, kõige olulisem, ongi kooliküpsus. Enamus 7a lapsi lihtsalt ei ole kooliküpsed ja kahjuks vanemad ei oska/taha oma alsteaiast koolipikndust pakkuda, ning mis seal salata- enamasti lasteaed ei paku ka seda. 

Seega, ma arvan, et proua Reps peab siin asju enda jaoks väheke rohkem lahti seletama, enne, kui tegutsema hakkab, sest lasteaeda kohustuslikuks ei ole väga mõtet teha. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar